GREJANJE NA GAS

 NAJČEŠĆA PITANJA VEZANA ZA GAS I ODGOVORI

GREJANJE NA GAS

1.      Da li je oprema i grejanje na gas bezbedno?

DA. Sva oprema (makar ona kvalitetna, koju mi preporučujemo) je atestirana i predviđena isključivo za gasne sisteme. Svakako je bitno da se sve dobro isplanira, namontira i po uputsvu koristi.

Veoma je važno ko vrši ugradnju opreme – obavezo bi trebalo to da rade ljudi obučeni i licencirani za ove sisteme, sa iskustvom u radu sa gasom. Preporučuju se godišnji servisi u vidu pregleda gasne instalacije i samih aparata, čime se pre svega bezbednost diže na još viši nivo, kao i praćenje ispravnosti funkcionisanja kotlova, pa se postiže maksimalna efikasnost i produžuje im se vek.

 

2.      Da li se grejanje na gas isplati u finansijskom smislu kroz potrošnju, inicijalno ulaganje i gledano kroz komfor?

Zavisi sa čime i na koji način se poredi. Tako da možemo najlakše na sledeći način to uporediti

 

GAS ili loženje (drva, ugalj) – potrošnja, tj cena eksploatacije je viša kod grejanja na gas, zavisi od tipa objekta i sistema grejanja u istom, može da se svede i na isto ako se uračunaju svi troškovi oko prevoza, pripreme, loženja, odlaganja plus uloženo vreme. Komfor je daleko viši kod sistema na gas. Investicija je visa kod gasa ali se za uloženo dobiju daleko efikasniji, kvalitetniji i dugotrajniji uređaji.

 

GAS ili pelet ? GAS. Za istu investiciju dobijate uređaje na gas koji su najkvalitetniji na svetu i najviše efikasnosti dok na pelet kupite kotlove koji su daleko niže na lestvici kvaliteta, efikasnosti i komfora. Kotao na pelet koji se po kvalitetu, efikasnosti i komforu može uopšte porediti sa gasnim kotlom košta 7-8.000 eur pa naviše.  Komfor je daleko viši kod gasnih sistema, praktično zaboravljate na grejanje, a pritom možete imati i toplu sanitarnu vodu tokom cele godine na gas, što je dodatna ušteda bez većih ulaganja.

 

GAS ili toplotna pumpa ? Kod gasnih sistema ulaganje je niže, ali je eksploatacija skuplja. Komfor je praktično na istom nivou, grejanje i topla voda bez ikakvih obaveza, veoma efikasno, kod toplotnih pumpi efikasnije. Toplotne pumpe pružaju i mogućnost hlađenja, ali uz dodatne investicije. Ako je objekat dobro izolovan, podno grejanje, toplotna pumpa je poprilično efikasna, ali i kvalitetan kondezacioni gasni kotao tada radi u idealnim uslovima i isplativost ulaganja u toplotnu pumpu se dovodi u pitanje. Naš izbor bi bio toplotna pumpa, ali ulaganje kod gasog kotla sa uračunatom cenom priključka je 2-3 puta niže.

 

GAS ili gradsko grejanje ?   GAS. Sezona počinje i završava se kada god Vi to želite, plaćate tačno onoliko koliko trošite, kod dobro izolovanih objekta može biti i poprilično jeftinije. Trend rasta cena gradskog grejanja (negde i  2-3 puta, a biće svuda i to brže nego što se očekuje)  će dovesti do još veće isplativosti gasnih sistema. Komfor isti, pa čak i viši kod gasnih sistema, eksploatacija na strani gasa. Zaključak je jasan – GAS.

 

3.      Šta je to kondezacioni, a šta znači konvencionalni kotao na gas, kada izabrati koji tip uređaja i koliko je to zaista bitno?

 

  Gledajući kotao spolja praktično je teško otkriti bilo kakvu razliku između kondezacionog i konvencinalnog (običnog) gasnog kotla. Razlika se ogleda u principu funkcionisanja, što dovodi do razlike u efikasnosti. Ukratko, kod kondezacionog kotla se povratna cev iz sistema grejanja ''podgreva'' sa izduvnim gasovima kotla, i tako podgrejanja ulazi u kotao, na taj način ‘’izvlači’’ dodatnu energiju iz dimova, pothlađuje ih usled čega dolazi do kondezacije (odatle naziv kondezacioni kotlovi). Što je temperaturni režim sistema grejanja niži, veće je oduzimanje od dimova, samim tim i veća efikasnost. Tako da je za kondezacione kotlove idelan sistem podnog grejanja gde tempertaura polaznog voda ne prelazi 40 stepeni, povrtanog 35, ali takođe ima smisla itekako i na radijatorskim sistemima koji ne rade sa polaznom temperaturom iznad 60 stepeni, jer je povratna voda i dalje u ‘’režimu kondezacije’’. Kotlovi novije generacije rade prema spoljnoj temeperturi tako da će se kondezacija produžiti i kod radijatorskih sistema usled umanjivanja temperature polaza pri višim spoljnim temperaturama.

Dakle, kondezacioni gasni kotao bi u najvećem broju slučaja trebalo da bude prvi izbor, kod podnog grejanja, kod objekata većih od 100-120 m2, dobro izolovanih objekata.

Konvencionalni kotao, kod objekata manjih površina (kuće do 80-100 m2, stanovi..), kod nekih sistema gde se zahteva visoka temperatura vode, preko 65 stepeni i sl.

Postoji razlika u ceni uređaja, ali to prati kvalitet izrade, kondezacioni kotlovi su svakako kvalitetniji izrađeni, materijali, komponente, regulacije su na daleko višem nivou izrade, a razlika u ceni nije toliko izražena.

 

Izbor bi svakako bio kondezacioni gasni kotao, naravno osim u nekim situacija gde postoje posebni zahtevi.

 

Naravno da postoji i razlika u kvalitetu uređaja zavisno od proizvođača.

 

Od premijum uređaja tu su svakako VIESSMANN i VAILLANT , nemački proizvođači čiji kvalitet i ime jesu sinonim za gas i termotehničku opremu uopšte

 

FERROLI gasni kotlovi su uređaji koji su sjajan izbor po zaista pravom italijanskom kvalitetu i pristupačnijoj ceni.

 

To bila naša kratka preporuka.

 

Hvala na čitanju, za sva dodatna pitanja i informacije možete nam se obratiti bez ustručavanja.

Naš tim je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja.

 

Iskustvo u gasnim sistemima preko 35 godina !!!

 

ELTEH-Termotehnika

Kosovska 125 , 12000 Požarevac

063 / 212 - 302

012 / 511 – 256

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.elteh-termotehnika.rs

 

 

PRATITE NAS NA:

BRENDOVI: